Bollnäs har en rolig historia.

Avveckling - inveckling - utveckling.

År 2007 började den hemska och uppslitande historien om BROTORGET!

Händelserna blev riksbekanta och de styrande politikerna blev till åtlöje och alla "vanliga" människor blev mycket ledsna och förtvivlade.

Vi hade ett mysigt torg som var allas mötesplats med fontän, Snoddasrelief, uteservering, En vacker scen med konstverk av Mårten Andersson, lekbåt, bänkar och vackra träd. Plötsligt en dag uppdagades det att kommunen sålt torget för 165.000 kr till ett danskt konsortium som skulle bygga en stor galleria där med inglasade gångar mellan de två befintliga affärshusen. Den skulle vara i två våningar och hyresgästerna stod i kö för att få öppna sina affärer där. H & M och Clas Olsson nämnde bl.a. Politikerna drabbades av ett slags glädjerus och började omdelbart riva torget till medborgarnas bestörtning. Allt revs bort på nolltid, t.o.m. markbeläggningen och de vackra träden sågades ner, innan ens några kontrakt var skrivna. En opinionsundersökning visade att 95 % av bollnäsborna ville ha sitt torg kvar men blev anklagade för att vara bakåtsträvare. Kvar fanns nu en geggig massa, som i folkmun allmänt kallades för "Olles öken", efter det kommunalråd som var mest entusiastisk.Sen började själva förstörelsen.

Allting revs bort och fraktades till diverse okända förråd – vattenspelet, scenen av Mårten Andersson, Snoddasreliefen, schackspelet, träden. Serveringen fick sitt kontrakt uppsagt och löstes ut för flera mijoner. Marken revs upp och blev en öken. Den kallades i fortsättningen för öknen eller pannkakan. Någon satte en natt upp en kamel och en pyramid i öknen.

Tiden gick. Det danska konsortiet kunde först inte betala i tid sen kunde man inte hitta hyresgäster till gallerian. Sen hände i stort sett allting utom att ingenting hände. Vid årsskiftet gick tiden ut och man måste lämna tillbaka torget till kommunen om ingen byggstart hade ägt rum. De som skulle bygga sa att de inte kunde lova något bestämt men att de höll tummarna. Då började man diskutera i kommunen om byggstart innebar att man gick dit med en spade och grävde en grop.Den 6 november 2009 meddelade kommunalrådet att konsortiet dragit sig ur projektet med gallerian.

 

   Ingen ville köpa det och vid nyår måste torget lämnas tillbaka till kommunen i sitt skövlade tillstånd. Alla el- och vattenanslutningar var borttagna, serveringen hade lösts ut för 3 milj. och forslats bort och konsortiet ville ha tillbaka pengarna + 4 milj. som de betalade kommunen för att riva torget. Kommunen vägrade att betala tillbaka. En ljusglimt var att kommunen fick tillstånd att sätta upp en julgran på gruset utan att betala hyra.
  Den 2 dec. -09 kunde Ljusnan meddela att ett lokalt bolag förhandlade med det danska konsortiet för att få köpa Brotorget. Man tänkte bygga ett sexvånings hyreshus som skulle ta upp halva torget med en galleria i botten och en inglasad bro till ett hotell. Förutsättningen var att kommunen gav tillstånd och byråkratin skulle i så fall kunna sätta igång igen. Ljusnan gjorde en gatuenkät bland bollnäsborna och samtliga tyckte det var en vansinnig idé med bostäder som ingen har råd att bo i. Det folk ville ha var ett TORG! Alla avvaktade med spänning den kommande utvecklingen. Politikerna som hoppades bli omvalda nästa gång hoppades på en lösning av sitt stora fiasko. 


De gjorde det!!!

Det som alla skämtade om blev verklighet! Det blev så mycket protester mot att man skulle bygga ett höghus på torget, att politikerna inte vågade ta något beslut utan bordlade frågan till den 22 febr 2010. Inte heller tyckte de sig ha råd att ta tillbaka torget den 2 jan. som det stod i avtalet, om inte galleriabygget påbörjats då. Konsortiet ville ha tillbaka 4,5 milj. av kommunen men de pengarna var slut, eftersom de användes till att riva torget och lösa ut restaurangen. Då påbörjade konsortiet bygget den 29 dec. dvs man grävde en liten grop på ett par meter på torget med stängsel omkring. Sen hade de inga planer på att bygga mer. Man ansåg att man hade juridisk rätt att påstå att bygget är påbörjat. Nu fick bollnäsborna vänja sig vid gropen, liksom de förut fått vänja sig vid öknen. 


Men man hade inte fattat att det behövdes tillstånd för att gräva på torget, så man tvingades fylla igen hålet, men innan dess hann man gjuta en liten betongplatta i gropen för att understryka att bygget var påbörjat. Alla hoppades att ett under skulle ske och att kommunledningen skulle bygga upp torget igen, kosta vad det kosta ville. Man får betala om man väljer såna politiker. Folk var nu säkra på att det här skulle få följder vid kommande val. Det huvudansvarige kommunalrådet, hade inte fått förnyat förtroende av sina partikamrater, men vägrade avgå. Men det behövdes säkert fler utrensningar.


Turerna fortsatte. Alla skyllde ifrån sig. Byggbolaget som grävde hålet,försökte nu frenetiskt få bygga åt någon annan. Det spelade ingen roll vad, bara man fick bygga. Den ena efter den andra drog sig ur, men det gick inte att planera något förrän kommunen bestämt den 22 febr. om man skulle återköpa torget eller om det skulle säljas till någon annan. Ibland försökte politikerna göra sig populära genom att säga att de skulle ha en medborgardialog, men det var det ingen som gick på längre. Kommunalrådet sa vid det laget att det inte var hans fel. Han hade hela tiden velat att torget skulle få vara ett torg. Det var "de andra" som hade bestämt.Historien om torget hade redan tagits upp av de stora dags- och kvällstidningarna och cirklade runt i bloggarna till allas förnöjelse.  


I januari 2010 kom man på att man skulle göra en skridskobana på torget, så man kunde ha någon nytta av det. Skridskobanan visade sig bli en  . mycket liten spolad plätt mitt i snömassorna, där inte en människa åkte

 

Kommunfullmäktige beslutade att HELA torget skulle köpas tillbaka. Ändå beslutade Kommunstyrelsen att man skulle förhandla med en privat affärsman som är känd för att köpa ALLTING och på hans villkor t.o.m. Han hade haft hemliga överenskommelser med kommunalrådet. Till förhandlare utsåg man kommunalrådet som inte längre hade partiets förtroende. I hans uppdrag ingick att kolla om man hade rätt att ge lagfart till någon som inte äger torget. Men kommunalrådet struntade i det och sa att han ändrat sig. Tekniska förvaltningens chef överklagade beslutet att ge lagfart till någon som inte äger torget. Då blev affärsmannen sur och drog sig ur och sa att han skulle flytta, fast det gjorde han inte. Kommunalrådet blev ännu surare och kallade överklagandet för en fientlig handling. Han började leta efter ett nytt parti och bjöd ut sig i pressen. Han kunde tänka sig vilket parti som helst utom Moderaterna. Ett nytt parti bildades i Bollnäs som protest och då ville kommunalrådet in där i stället. Nu hoppades man att jurister skulle gå in i ärendet, som man skulle gjort från början, eftersom alla avtal var amtörmässiga och omöjliga att tolka. Byggbolaget vägrade att lämna tillbaka torget och sa att de överlämnat det till ett dotterbolag och att det var det som ville sälja till den privata affärsmannen. Många tyckte det var konstigt att man kunde sälja stans torg till en privatperson. Sen påstod alla att de ägde torget. Kommunen blev erbjuden att köpa en tredjedel av torget för dyra pengar. Ingen kunde tyda avtalet, inte ens kommunalrådet som skrev på det. 


För att göra en evig historia kort (Det går inte att skriva om allt, ingen skulle tro en) var läget den 28 maj 2010 att man anlitat en lokal jurist som håll med Fullmäktige om att en process om torget med största sannolikhet skulle vinnas av kommunen. Ändå envisades de partier och kommunalråd som ställt till med soppan att man skulle förhandla med "Han som vill äga allt". Denne hade lovat att snygga till en bit av torget till sommaren om han fick bygga vad han ville. Om han inte fick det skulle han bygga i alla fall. Vi andra tyckte att det fick ta hur lång tid som helst bara vi fick vårt torg tillbaka. Bara Kommunfullmäktiges ordförande och parti har under hela tiden uppträtt just och rakryggat och INTELLIGENT. Det finns faktiskt en intelligent politiker i Bollnäs. Jag och många jag känner sa att vi aldrig skulle rösta på något parti som tillät någon bebyggelse på Brotorget. Det året lämnade jag med besvikelse det parti jag alltid röstat på och tydligen gjorde många andra detsamma, för partiet blev nästan utplånat i valet. Partimedlemmarna blev mycket förvånade och sitter väl fortfarande och analyserar vad som gick snett. Ett torg är stadens lunga. Om den tas bort kvävs befolkningen. Det verkade som om kommuninvånarna led av en gemensam depression och gav upp och resignerade i förvissningen om att torget ändå skulle bli förstört. Enda hoppet stod till Fullmäktiges ordförande som överklagade Kommunstyrelsens beslut att göra tvärt emot vad Fullmäktige beslutat eftersom det var ett brott mot kommunallagen. Det sparkade kommunalrådet började på en Starta Eget-kurs. Torget såldes sen till en privat byggfirma som sade sig komma att bygga ett litet fyrkantigt hus med två affärer i bottenplan och personalutrymmen på taket. Det såg ut som en skokartong. Det enda som var viktigt var att det inte fick bli för dyrt.

 

EFTER  VALET.

Nu skulle det bli ordning och reda. Partierna som blev bortröstade sitter fortfarande och slickar sina sår och fattar ingenting. De ägnar sig mest åt att skriva fåniga skrattretande insändare. Nu godkänner inte kommunen längre några personliga löften och utsvävningar och pengar hit och dit. Ev. kinaresor får man betala själv, om man inte åker på kommunens uppdrag. Man lovade att det skulle bli ett torg igen och man skulle ta god tid på sig så det blev fint och man ska utlysa en arkitekttävling. Det ska bli trevligt i Bollnäs igen! Redan sommaren 2011 gjorde man i ordning ett provisoriskt torg, där man kunde sitta och mysa. Så fort som man lovat det, kom det kritik från det gamla styrandet för att det inte gick fort nog. De sa att bollnäsborna var trötta på att ha en grusöken i stan. Det är ett av de roligaste citaten jag har sparat. Jag har en hel kartong full och de kanske blir en rolig bok så småningom. Tills vidare fick kommunen tampas med de gamla vanliga bråken med järnvägsområdet, bandyhallen, kulturkvarteret, campingen m.m. 


Brotorgets nya li v.


Ett mirakel har skett i Bollnäs! Vi har fått tillbaka Brotorget. Den nya kommunledningen överlämnade torget officiellt till bollnäsborna den 18 juni 2011. Det har ställts iordning provisoriskt så man kan vistas där under sommaren. Man har asfalterat och stenlagt bitvis, satt ut bänkar och blommor, det finns en scen, en glasskiosk, ett litet lekområde, ett gatukök. Snoddaståget och schackspelet har kommit tillbaka. Man har lovat att Snoddasreliefen ska sättas upp igen m.m. Det kommer att bli ett riktigt fint torg, skapat av arkitekter där medborgarnas synpunkter ska vägas in. Äntligen har det sunda förnuftet segrat över dumheten och girigheten. Heder åt de politiker som aldrig gav upp. Kommunen inbjöd till festligheter på torget. Det gjorde ingenting att det regnade hela tiden, för det var glädjetårar. Där var Bollnäs tappra ungdomsorkester som paraderade i kyla och regn och Sopporkestern som gladde oss med jazziga toner. Där var tal av vårt nya kommunalråd Marie Centervall, som överlämnade torget och ett triumferande tal hölls av kommunfullmäktiges förra ordförande Ingrid Hammarberg, som tappert kämpat i motvind för vårt torg. Nu stod hon på podiet som segrare. Hon delade sedan ut ett antal kulturstipendier till förtjänstfulla personer. Det som kanske gladde mest var att ett gick till författaren m.m. Thomas Tidholm, som hela tiden genom sina briljanta insändare blivit en stöttepelare i kampen för Brotorget. Nu kan det bara bli bättre i Bollnäs. Fyra onödiga och dyra år är till ända.Senaste nytt

Konstiga torget.

Den 15 sept. 2011 dök det upp en rolig konstutställning på torget. Jag antar att bilderna talar för sig själva. 


Veckans vrålgarv!

De som förstörde torget ger sig ALDRIG! Nu när det är på väg att byggas upp igen och alla kan andas ut efter cirkusen, börjar de igen!!! På senaste fullmäktige la de fram ett förslag om att bygga en galleria åt H & M på torget!!! Man tror inte det är sant. Förslaget avvisades kraftfullt och nu börjar de med de vanliga insändarna. Detta händer i november 2011. Jag skrattade en hel timme. 
Nästa dag hoppade tre av de gamla galleriaälskarna av sina uppdrag i kommittén för torgets framtid, eftersom ingen gjorde som de ville. Oppositionsrådet säger i tidningen att han vill kräkas för att majoriteten fick som den ville. Vi andra som är väluppfostrade talar inte om vilka vi ville kräkas på när de förstörde torget.

  

I MAJ 2012 ÅTERVÄNDE BROTTSLINGEN TILL BROTTSPLATSEN. Dvs, de som förstört torget var de första att hyra en plats för sin valstuga där tills det nya torget är klart. Jag skrattar varje gång jag går förbi. Nu under sommaren 2012 är arkitekttävlingen i full gång. Det ska bli ett bra och fint torg och det får ta den tid det tar. Jag läste i tidningen att goda politiker fattar långsamma beslut och dåliga politiker fattar snabba beslut. Torget fungerar nu i alla fall som ett torg, fast utsmyckning saknas. Där är torghandel och fullt av folk. I juli anordnade tre tonårstjejer en demonstration på torget mot främlingsfientlighet och torget blev nästan fullt och bevakades av massor av poliser, då man varit utsatt för nassehot. Nöff, nöff!


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

KB | Svar 22.09.2011 17.17

Nu är det felfritt vad jag kan se.

Susanna Kaffepanna | Svar 08.09.2011 09.07

Slutet gott, allting gott då. Jag hoppas många läser denna historia, den kanske är aktuell på fler platser, eller kommer bli i framtiden.

Lena W-ström | Svar 08.09.2011 07.20

Du borde tackas av Biollnäs KOmmun. som dokumenterat denna händelse så br,a och som ger oss andra möjligheten att få ta del av den. Du är bäst!!!

LENA WAHLSTRÖM | Svar 08.09.2011 07.18

ÅÅÅH vilken historik, och vilka krafter och envishet Bollnäsborna har. Mycket intressant läsning och helt otroligt vilka kommunpampar ni har har/haft.

Nanna | Svar 07.09.2011 21.33

Verkar lite väl hårt att man ska betala sina Kinaresor själv, annars bra.

kb | Svar 07.09.2011 19.56

så bra!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

27.07 | 16:42

Du skriver så himla bra, tycker verkligen om dina dikter, kram

...
13.11 | 15:53

Wow det hade jag inte sett innan, måste ha varit intressant att träffa henne

...
04.05 | 11:31

Åh vilken fin bild, på Klara som äter glasd i fin tallrik....det är sommar det

...
05.04 | 00:55

Vet inte om du fått mitt svar. Maila gärna på missen.bohman@gmail.com.

...
Du gillar den här sidan